Rahim sarkması nedir?
Kadının gebeliğinde içinde bebeği taşıyan organ olan rahmin zamanla olması gereken yerden aşağıya doğru inerek, vajina içinden dışarıya doğru yaklaşmasıdır.
Rahim sarkması neden olur?
Rahmin büyümesi (myom, gebelik, şişmanlık) nedeniyle olabilir. Bazen de rahim büyümemiş olsa bile rahmi yerinde tutması gereken bağlar zedelenmiştir ve rahim sarkması oluşmuştur (ıkınmak, kabızlık, şişmanlık, uzun ayakta kalmak, bağ dokusu zayıflığı, sürekli öksürmek, astım, amfizem, vb). Rahim sarkması ailesel özellik de gösterir. Bir kadının annesinde, kız kardeşinde, teyzesinde varsa kendisinde de olma olasılığı yüksektir.
Rahim sarkması olanlarda neler görülür?
Bir çeşit fıtık varmış gibi olur. Rahim olması gereken yerden aşağıda olduğu için rahmin kan ve lenf dolaşımı bozulur ve giderek ödemli ve hasarlı hale gelir. Rahim sarkması nedeniyle rahmin bulunduğu bölge aslında rahmin olmaması gereken alan olduğu için o bölgede yani vajinadaki kan ve lenf dolaşımı da bozulur yani rahmin çevresi de zarar görür. Rahim sarkması yaşayan kadın bel bölgesinde kuyruk sokumuna doğru sürekli bir rahatsızlık ve ağrı duyar. Rahim sarkmasında ağrı sabahtan akşama doğru artar. Sarkan rahim vajina içinden aşağıya doğru yerçekiminin etkisiyle de ineceği için kadın dik oturduğunda topun üzerinde oturuyormuş gibi hisseder. Rahim sarkması iyiyce ilerleyip rahim artık dışarıya doğru iyice indiğinde, kadının taharet alırken eline şişkinlik gelmeye başlar. Çoğu kadın bu noktada hekime kanser olduğu düşüncesiyle başvurur. Rahim sarkmasıyla oluşan bu şişkinlik idrar torbasının idrarı boşaltmasında ve makattan dışkının çıkmasının önünde bir engel oluşturur. Bu durumda kadın sık sık idrara gitmek zorunda kalır. Rahim sarkması nedeniyle boşaltılamadan idrar torbasında kalan idrarla böbrek taşı, böbrek genişlemeleri, sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları olur. Rahim sarkmasıyla tıkanan barsak nedeniyle de dışkının boşaltılamaması sık dışkılamaya yol açar. Bazen de rahatlayamama görülür. İleri evrelerde kadınlar elleriyle sarkan rahmi iterek dışkı veya idrar yapabilirler.
Rahim sarkması tedavisi var mıdır?
Çözümsüz değildir. Ameliyat dışında yapılabilabilecek lazer uygulamaları sayesinde yaşam kalitesi tekrar sağlanabilir.