İdrar torbası sarkması nedir?
İdrar torbası kadın doğum hekimlerinin sıkça karşılaştığı cinsel organlara komşu bir organdır. İdrar torbası sarkması, idrar torbasının ve desteğini sağlayan kasların zayıflayıp güçlerini kaybetmesi ile oluşan vajinaya doğru bombe yapma halidir.
Genelde kadın doğum doktorlarına ”taharet alırken elime gelen kütle” olarak başvuran kadınlarda görülür.
İdrar torbası sarkması neden oluşur?
İdrar torbası da kaslardan oluşur, bağ ve kas dokusu ile desteklenir. Gebeliklerde büyüyen rahmin baskısı, şişmanlık nedeniyle artan iç yağlanmanın baskısı, omurga veya iskelet sistemini bozan hastalıklar nedeniyle artan karın içi basınç, doğumlarla oluşan vajinal destek doku hasarı, şeker hastalıkları veya kronik hastalıklar nedeniyle oluşan damar ve sinir hasarları idrar torbasında sarkma yapabilecek sebeplerdendir.
İdrar torbası sarkması nasıl anlaşılır?
Bir kadın çok sık idrara çıkma gereği duyuyorsa, her gittiği yerde önce tuvaleti kolluyorsa, bir kadın idrarını yapsa da tam boşaltamıyorsa, tuvaletten kalkarken damlamalar oluyorsa, tansiyon sorunu olmadığı halde gece 1 ve daha fazla tuvalete kalkıyorsa, tuvalete gittiğinde yeterince idrar yapamıyor az az yapıyorsa, elini vajinaya soktuğunda veya yıkanırken eline bir bombe geliyorsa idrar torbası sarkmıştır.
İdrar torbası sarkması nasıl tedavi edilir?
Ameliyatla sarkan idrar torbası düzeltilebilir. Ancak zeminde yer alan sorunlar çözülmezse aynı kadında birkaç sene sonra sarkmanın tekrar etmesi kaçınılmazdır. İdrar torbası sarkması yanısıra işeme sorunları yaratıyorsa durum ayrıca değerlendirilir. İdrar torbası sarkmalarında genital lazer uygulamaları da en önemli ameliyat ve anestezi gerektirmeyen çözümlerdendir.